In Nederokkerzeel, deelgemeente van Kampenhout, werd de officiële start gegeven van het witloofseizoen. De typisch Vlaams-Brabantse seizoensgebonden groente is in de handel te verkrijgen tot einde mei.

De teelt van witloof is voor Vlaams-Brabant een belangrijke economische sector. Veel gemeenten hebben hun welvaart voor een stuk te danken aan het witte goud, zoals de groente in de volksmond wordt genoemd.

Vandaag telt Vlaanderen alles samen nog 120 grondwitlooftelers. De provincie Vlaams-Brabant gaat plaatselijke telers extra ondersteunen. Het provinciebestuur wil ook nauw samenwerken met KU Leuven om de zaadlijnen van het witloof te bewaren.

“Niet alleen economisch is witloof voor onze regio een belangrijk product. Ook historisch”, zegt gedeputeerde voor Toerisme Monique Swinnen. “Daarom is het belangrijk dat we informatie verzamelen. Zoals verhalen uit het verleden, bijvoorbeeld hoe vroeger met het trekpaard witloof geoogst werd.”

“We hebben de verhalen en ervaringen van werken met een trekpaard gebundeld. Nu gaan we proberen daar een erkenning als  immaterieel erfgoed voor te krijgen.”