Buitenlandse werknemers stellen soms vreemde eisen als het gaat over hun huurwoningen. Genre liever geen nummer 4 in het huisnummer. Dat ondervindt Skyline Europe uit Oudergem, marktleider in huisvesting voor expats. Het bedrijf stelde een top zes samen van de meest bizarre eisen.

Met 220.000 expats telt ons land vandaag een recordaantal hoogopgeleide buitenlandse werknemers. Heel wat buitenlandse bedrijven hebben geen  alledaagse eisen voor hun werknemers. Een overzicht door de bril van Skyline Europe, marktleider in de verhuur aan expats.

Niet boven de achtste verdieping

Voor heel wat Aziatische bedrijven mag een appartement niet hoger gelegen zijn dan de achtste verdieping. De kans op zelfdodingen is statistisch gezien immers groter bij mensen die hoger logeren. “Voor Europeanen en Amerikanen kan het dan weer niet hoog genoeg zijn. In een penthouse wonen is voor hen een statussymbool”, zegt Kristof Schellekens, woordvoerder van Skyline Europe.

Honderd procent safe

Heel wat expatbedrijven willen honderd procent zeker zijn dat de huurwoning safe is. “Soms wordt iemand aangesteld om de woning van kop tot teen te onderzoeken. Dat geldt vooral voor bedrijven met werknemers bij de Navo.”

Volgens de regels van Feng Shui

Heel wat Aziaten leven ook in het buitenland graag volgens de Feng Shui, een filosofie die zegt hoe je omgeving het geluk kan beïnvloeden. “Heel vaak krijgen we de vraag naar appartementen of woningen met een naar het zuiden gericht terras, voldoende bergruimte en kamers die niet onder het dak zijn gelegen.”

Ouderwetse bidet

Italianen en Grieken vragen meer dan eens naar een woonst met een ouderwetse bidet in de badkamer. Bij ons is die lage wasbak helemaal in onbruik geraakt. “We krijgen ook dikwijls de vraag of het toilet in de badkamer staat. Voor expats is het zeer ongewoon dat de badkamer en het toilet gescheiden zijn.”

Nummers 4 en 13 zijn verboden

Ongeluksgetallen 4 en 13 worden absoluut gemeden bij Aziatische expats. “Zo zal een expat uit Azië meestal geen 4 in zijn huisnummer willen en ook op de vierde verdieping wonen is vaak geen optie. Dat komt omdat de uitspraak van dat cijfer in heel wat Aziatische landen erg lijkt op het woord dat ze gebruiken voor dood.”

Lekkende kranen zelf hersteld

Als Bulgaarse, Slovaakse, Tsjechische of Roemeense expats terugkeren naar hun land van herkomst geven ze de woning waarin ze al die tijd verbleven doorgaans in een verbeterde staat terug. “Oost-Europese expats laten hun woning of appartement vaak properder achter dan dat het was toen ze er introkken. Kleine mankementjes zoals lekkende kranen worden bij hen meteen hersteld.”