De Europese Commissie beschuldigt AB InBev van machtsmisbruik op de Belgische markt. De Leuvense bierreus heeft zijn dominante positie op de Belgische biermarkt misbruikt om de invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden door supermarkten en groothandelaars te belemmeren. Dat staat in een voorlopig oordeel van eurocommissaris Margrethe Vestager. AB InBev krijgt de kans om zich tegen de bezwaren te verdedigen.

De Europese Commissie opende in juni 2016 een onderzoek naar de activiteiten van AB InBev op de Belgische markt. Eerder had het Europees parlement zich kritisch had uitgelaten over de Leuvense brouwer.

Volgens eurocommissaris voor Mededinging Vestager beperkt AB InBev al sinds 2009 de concurrentie door de invoer van Jupiler en Leffe uit Nederland en Frankrijk naar ons land te verhinderen. Die populaire merken van AB InBev zijn in die twee landen fors goedkoper dan bij ons, door de grotere concurrentie op hun biermarkt.

Blikjes

“Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren”, zegt de Deense eurocommissaris. Volgens haar gaat het om “een bewuste strategie om te beletten dat supermarkten en groothandelaars Leffe en Jupiler inkopen in Nederland en Frankrijk en ze vervolgens invoeren in ons land”.

Concreet past AB InBev de blikjes in Nederland aan door het weghalen van de Franstalige tekst. Zo vermijdt het bedrijf dat die verkocht kunnen worden in Wallonië. In Frankrijk wordt dan weer de Nederlandstalige tekst verwijderd om hetzelfde te bereiken in Vlaanderen. Nederlandse verkopers zouden bepaalde promoties niet hebben gekregen omdat de kans bestond dat ze de goedkopere producten nadien in België zouden invoeren.

Het onderzoek van de Europese Commissie is nog niet afgerond. Het gaat om een eerste en voorlopig oordeel. AB InBev krijgt de kans om zich te verdedigen. Het mag de documenten onderzoeken en schriftelijk reageren. De brouwerij kan ook een hoorzitting vragen bij de Europese Commissie en bij de Belgische Mededingingsautoriteit.