Eurobrokers krijgt Lean and Green Award

Afbeelding-Thierry-en-gouverneur-Cathy-BerxEurobrokers uit Zellik kreeg uit handen van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx de Lean and Green Award. De Lean and Green Award stimuleert bedrijven om een milieuvriendelijk beleid te voeren. Wie in aanmerking wil komen voor een Lean and Green Award moet aan een aantal strikte voorwaarden voldoen. Zo is er het engagement om in een tijdsspanne van vijf jaar de CO2-uitstoot te reduceren met meer dan twintig procent.

Bij Eurobrokers is duurzaamheid geen modewoord. Jaren geleden werd al beslist om alle investeringen af te stemmen op een groene agenda. Zo investeert het bedrijf al sinds 2010 in zonne-energie. In het dossier dat Eurobrokers indiende voor de Lean and Green Award, zitten maatregelen als het beperken van lege kilometers door verticale integratie, het investeren in een dubbele laadvloer om de beladingsgraad te verhogen, het investeren in een aerodynamische en brandstofefficiëntere vloot en investeren in zonnepanelen.

Thierry Cardon, Key Account Manager bij Eurobrokers, ziet drie redenen waarom zijn bedrijf deelnam aan de Lean and Green Award. “Uiteraard is de award een bevestiging naar de buitenwereld dat we echt wel investeren in duurzaamheid, die visibliteit is belangrijk. Door deel te nemen aan deze award, komen we ook in contact met andere bedrijven die met duurzaamheid bezig zijn. Er wordt informatie uitgewisseld en je denkt na over nieuwe mogelijke initiatieven. De derde reden is dat je door deel te nemen aan de award ook veel informatie over het eigen bedrijf krijgt. Je gaat echt het hele bedrijf doorlichten, brengt alles in kaart en zo zie je zaken over je interne organisatie die je anders nooit zou opmerken.”

“Een belangrijk voordeel is dat, als je de CO2-uitstoot beperkt, je op termijn je kosten verlaagt”, zegt Cardon. “Het meest eenvoudige voorbeeld: als je minder diesel verbrand, heb je niet alleen minder uitstoot maar ook minder kosten voor de aankoop van diesel.”

Het opstellen van een plan van aanpak alleen is niet voldoende om de Lean and Green Award te krijgen. “De VUB bestudeert het hele dossier en die bepalen of het wordt goedgekeurd. Als die onderzoekers zien dat bepaalde zaken overgewaardeerdd zijn, dat je plan niet realistisch is, dan wordt het afgewezen.”

De volgende stap is de Lean and Green Star. Die krijg je als je na vijf jaar kan aantonen dat je inderdaad twintig procent minder CO2 uitstoot. De Star is in België nog niet uitgereikt omdat het project hier nog geen vijf jaar loopt.