Hoe brengen bedrijven het mobiliteitsbudget dat vorige vrijdag door de federale regering werd goedgekeurd in praktijk? Advieskantoor BDO investeert daarom in Eurides. Deze start-up uit Leuven helpt bedrijven en hun personeel om alle soorten van nieuwe mobiliteit correct te combineren. Van fietskilometervergoeding over treinabonnement tot deelwagens.

Dat de manier waarop bedrijven het mobiliteitsbudget integreren in hun verloningsbeleid een bepalende factor zal worden om al dan niet voor een werkgever te kiezen, zoals sommigen willen doen geloven, is meer dan een brug te ver. Maar het woon-werkverkeer is wel een vast item op de agenda geworden.

Het invoeren van een mobiliteitsbudget is niet evident. De variatie aan oplossingen maakt het beheer van mobiliteit voor werknemers niet eenvoudiger. Een recente analyse van Eurides heeft aangetoond dat in een bedrijf van duizend werknemers het bijkomende werk voor de administratieve diensten gemakkelijk kan oplopen tot een voltijdse equivalent. Daarom ontwikkelde het Leuvense bedrijf een softwareplatform waarmee bedrijven de alternatieven voor de bedrijfswagen of de besteding van een gepersonaliseerd mobiliteitsbudget kunnen beheren. Als het even kan ook op een fiscaal correcte manier.

Omslag

“Werkgevers en werknemers zijn klaar voor een grote mobiliteitsomslag”, zegt Roeland Vanrenterghem, directeur bij Eurides. “Nieuwe slimme mobiliteitsdiensten en -formules schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk aan de verschillende fiets- en autodeelsystemen of nieuwe abonnementsformules bij de traditionele aanbieders van openbaar vervoer. Werkgevers willen deze slimme mobiliteitsalternatieven toegankelijk maken voor hun personeel. Maar ze kijken op tegen de administratieve werklast voor het dagelijkse beheer.” Met andere woorden: ja tegen alternatieve mobiliteit maar het mag vooral niets kosten.

Met de kapitaalinjectie van BDO kan Eurides zijn mobiliteitstool verfijnen. De accountantsorganisatie met vestiging in Zaventem levert ook haar expertise rond het fiscale luik van het mobiliteitsbudget, inclusief procesbeheer en loonadministratie. Zo ontstaat een volledig softwarepakket waarmee bedrijven het mobiliteitsbudget kunnen uitrollen. “Deze nieuwe partnership laat ons toe om de vele vragen die we van bedrijven krijgen rond mobiliteit voor werknemers op te vangen”, stelt Hans Wilmots, ceo van BDO.

BDO en Eurides verwachten tijdens het eerste jaar 20.000 gebruikers op het platform.