Eternit gaat niet in cassatie tegen het arrest van het Brusselse hof van beroep waarbij het veroordeeld werd tot het betalen van een schadevergoeding van 25.000 euro aan de familie van de overleden Françoise Jonckheere. Dat heeft het bedrijf uit Kapelle-op-den-Bos dinsdag zelf gemeld. Volgens het arrest van 28 maart wist Eternit al sinds de jaren zeventig dat asbest zwaar kankerverwekkend is en nam het niet de nodige veiligheidsmaatregelen om de gezondheid van zijn werknemers en de omwonenden te beschermen.

De echtgenoot van Françoise Jonckheere werkte zijn hele leven voor Eternit in Kapelle-op-den-Bos, waar het gezin ook woonde. Hij overleed in 1987 aan longvlieskanker. Toen de vrouw in 2000 dezelfde ziekte kreeg, besloot ze de asbestproducent te dagvaarden. Enkele maanden later stierf ze maar haar vijf zonen zetten het geding verder. Twee van hen bezweken in 2003 en 2009 aan dezelfde vorm van kanker.

Het hof van beroep stelde dat Eternit wel degelijk verantwoordelijk is voor de ziekte van Françoise Jonckheere. Minstens sinds het begin van de jaren zeventig wist het bedrijf dat asbest ernstig kankerverwekkend is omdat er op dat moment al een lange lijst wetenschappelijke publicaties over het gezondheidsgevaar bestond. Het bedrijf had onvoldoende maatregelen genomen om dat gevaar in te dijken en zijn werknemers en omwonenden te beschermen.

“Eternit is van oordeel dat er argumenten zijn om in beroep te gaan bij het Hof van Cassatie”, zegt Eternit-woordvoerder Michiel Adriaensens. “Maar Eternit is ook van oordeel dat het beginsel van een billijke vergoeding in overeenstemming is met het eigen beleid. Eternit heeft daarom beslist niet in  beroep te gaan.”