Erkenning voor 135 streekproducten

GroepsfotoErkendeStreekproductenStreekproducten Vlaams-Brabant vzw creëerde enkele jaren gelden het label ‘Erkend Vlaams-Brabants streekproduct’. Nu werden de 48 producenten in de kijker gezet die samen zorgen voor 135 erkende streekproducten. De producenten kregen van de provincie Vlaams-Brabant en vzw Streekproducten Vlaams-Brabant een certificaat.

“Met een erkend Vlaams-Brabants streekproduct weet men dat het product niet alleen een duidelijke band met de regio heeft, maar dat het ook bij de producent ter plekke wordt gemaakt én dat het al minstens vijf jaar wordt geproduceerd”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor streekproducten. “Voor de consument die meer en meer op zoek gaat naar authentieke streekproducten, kan dit label zeker en vast helpen in zijn zoektocht.”

“Het label en de bijhorende verwijzing naar Vlaams-Brabant is voor ons als lambiekbrouwerij erg relevant”, zegt Dirk Lindemans, van Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek. “Lambiek is namelijk onlosmakelijk verbonden aan de deelregio Pajottenland & Zennevallei omwille van de exclusieve micro-organismen die er in de lucht circuleren en die zorgen voor een spontane, wilde gisting van de bieren. Voor ons is het ook belangrijk dat we met dit label misschien wel hét streekproduct van Vlaams-Brabant, de lambiek, mee kunnen promoten. Bovendien is het voor ons een manier om het lokale karakter van onze familiebrouwerij, die reeds zes generaties actief is, extra in de verf te zetten. We zijn immers verankerd in Vlaams-Brabant en steeds meer consumenten hechten ook belang aan producten uit de streek. We beschouwen dit label alvast als een enorme erkenning.”

“Voor ons is dit label een erkenning voor al de jaren dat we al wijn maken”, zegt Jos Vanlaer van Wijnkelder Kluisberg uit Bekkevoort. “Het label staat bovendien voor een aantal waarden die ook voor onze klanten belangrijk zijn. Sommigen van die klanten kennen het label trouwens van op andere streekproducten, waardoor het zelfs een hulpmiddeltje wordt in hun zoektocht naar Vlaams-Brabantse streekproducten. Voor ons biedt het label zeker een toegevoegde waarde aan onze wijnen.”