Voor Ghelamco was de bouw van het Eurostadion in Grimbergen al enige tijd een verloren zaak, al bleef de projectontwikkelaar er zelf nog altijd in geloven. Maar de stad Brussel geeft de bouwheer een nieuwe dreun. De erfpachtovereenkomst van 99 jaar met Ghelamco wordt verbroken.

Het schepencollege van de stad Brussel besliste maandag om het project van het Eurostadion niet meer voort te zetten en de erfpachtovereenkomst te verbreken. Daarvoor werden diverse redenen aangehaald.

Er werd niet voldaan aan belangrijke elementen van het contract zoals de bouw van een stadion voor het Europees voetbalkampioenschap Euro 2020, de grootte van het stadion en het huisvesten van voetbalclub Anderlecht. Voor een stadion van meer dan 50.000 vierkante meter moet het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan gewijzigd worden. Dat lijkt vandaag zeer hypothetisch, zegt de stad Brussel.

Een alternatief dat de voorbije weken opdook, is de bouw van een Eurostadion dat veel kleiner is dan het oorspronkelijk plan. Een lightversie dus, naar analogie met dat andere megaproject in de Vlaamse Rand: het winkelcentrum Uplace in Machelen. Maar zo’n afwijking zou dan weer strijdig zijn met de Europese regelgeving over staatssteun en openbare aanbestedingen.

Ghelamco won zelf ook juridisch advies in. Volgens de projectontwikkelaar wijkt dat af van de argumentatie van de stad Brussel.