Eoly trekt zijn aanvraag in voor een milieuvergunning voor de bouw van drie windturbines in Sint-Pieters-Kapelle. De energieproducent van Colruyt uit Halle nam die beslissing door massaal protest van omwonenden in de deelgemeente van Herne.

De actiegroep Komitee Solidair overhandigde aan het gemeentebestuur van Herne ruim 2.200 handtekeningen tegen de plannen. Ongeveer duizend daarvan waren afkomstig van buiten de gemeente, vooral vanuit het naburige Enghien in het aangrenzende Henegouwen.

Het schepencollege van Herne was gevoelig voor de kritiek van de burgers en gaf een negatief advies. Met als argument dat de geplande locatie aan de Heyselstraat te dicht bij een groot aantal woningen lag en dat de normen rond slagschaduw en geluidshinder overschreden werden.

Volgende stap in de soap was een toegeving van Eoly. De firma maakte bekend dat de windturbines in plaats van de geplande 200 meter slechts 150 meter hoog zouden zijn. Dat leidde niet tot de verhoopte ommekeer voor de dochteronderneming van Colruyt.

“Ondanks een technisch sterk dossier hebben we beslist om het project in zijn huidige vorm in te trekken”, stelt Eoly. “We willen alleen een project ontwikkelen dat voldoende gedragen wordt door de inwoners van Herne en buurgemeente Enghien.”

Eoly geeft de moed niet op om in het diepe Pajottenland straks toch nog windmolens te bouwen. “Mogelijke alternatieven in de regio worden onderzocht. Eoly staat open voor suggesties en een constructieve samenwerking met burgers en lokale overheden.”