De regering heeft groen licht gegeven voor de oprichting van een Engelstalige rechtbank van koophandel. De internationale handelsrechtbank wordt uiteraard in Brussel gevestigd. De Brussels International Business Court zal internationale handelsgeschillen tussen bedrijven behandelen.

“Een Engelstalige rechtbank in Brussel. I beg your pardon? Inderdaad! Binnenkort wordt het mogelijk voor ondernemingen om hun internationale handelsgeschillen voor een Engelstalige rechtbank in Brussel te brengen. De regering besliste immers om een Brussels International Business Court, kortweg BIBC, op te richten”, stelt Philippe Lambrecht, bestuurder-secretaris-generaal.

Het internationaal handelsverkeer is de jongste decennia sterk gegroeid en vaak worden contracten in het Engels opgesteld. Bedrijven die hun geschillen in het Engels willen afhandelen, moeten nu vaak naar Londen of een beroep doen op private arbitrage.

Met de nakende brexit zal het aantal geschillen alleen maar toenemen. Door de oprichting van de Brussels International Business Court zullen onderneming in Brussel terechtkunnen voor geschillen met een andere buitenlandse onderneming of tussen een buitenlandse hoofdzetel en een Belgische vestiging. Zowel de behandeling als het vonnis zullen in het Engels zijn.

Een procedure bij de Brusselse internationale rechtbank van koophandel zal altijd een vrijwillige beslissing zijn, met een akkoord van beide partijen. De BIBC zal de openbare middelen niet belasten en zelfbedruipend zijn, door het inschrijvingsgeld dat beide partijen moeten betalen om een procedure op te starten.

“De internationale handelsrechtbank zal Brussel nog aantrekkelijker maken voor ondernemers en investeerders”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De federale regering gewaagt van een grote stap richting moderniteit.