Energiekosten tot de helft herleid in Leuvense residentie

residentieIn een nieuwe residentie in Leuven worden de energiekosten tot de helft herleid. Een speciale warmtepomp maakt het wonen in residentie Rega bijzonder milieuvriendelijk. Bouwheer KU Leuven opent het nieuwe gebouw aan Sint-Maartensdal nog deze week.

Op 12 mei opent de KU Leuven haar meest milieuvriendelijke studentenresidentie tot nu toe. Ongeveer 140 studenten en onderzoekers nemen hun intrek in de voormalige Regaschool aan Sint-Maartensdal. Het gerenoveerde gebouw biedt niet alleen een opvallend lage energierekening. Bewoners kunnen ook genieten van moderne kamers en een ruime binnentuin met zicht op de Vunt.

De voormalige Regaschool kreeg het voorbije jaar een grondige opknapbeurt. Blikvanger van het project is de binnentuin, met uitzicht op de nieuw opengelegde Vunt, een waterloop die verder stroomafwaarts uitmondt in de Dijle.

Onder de tuin zitten dertig buizen tot zeventig meter diep in de grond. Ze maken deel uit van de warmtepomp die het wonen in residentie Rega bijzonder milieuvriendelijk maakt. Een bewoner zal maandelijks maximaal 30 euro aan energie spenderen. In een normale residentie bedraagt dat 55 tot 60 euro per maand.

De lage energiekost is niet alleen te danken aan de warmtepomp. Ook superisolerende beglazing, een dikke isolerende laag voor de gevels, LED-verlichting en modern buitenschrijnwerk drukken het energieverbruik. De residentie omvat 89 studentenkamers, 40 studio’s en 6 appartementen.