Energiebedrijf Belpower uit Neder-over-Heembeek mag vanaf 12 juni aanstaande geen elektriciteit meer leveren op het Vlaamse distributienetwerk. Volgens de energieregulator VREG komt het bedrijf zijn verplichtingen niet meer na. Nu blijkt ook de Luikse intercommunale Resa het leveringscontract opgezegd te hebben met Belpower. 

Door het verlies van de toegang tot het Vlaamse distributienet zullen de netbeheerders Eandis en Infrax gedurende drie maanden de rol van ‘noodleverancier’ vervullen. Omdat zij niet de goedkoopste tarieven hanteren worden de klanten van Belpower aangeraden uit te kijken naar een andere energieleverancier.

Zesduizend klanten 

Het is voor het eerst in ruim tien jaar dat een energieleverancier de toegang tot het distributienet kwijtspeelt. Belpower had in Vlaanderen tot voor kort zo’n zesduizend klanten. Het bedrijf was in mei al zijn leveringsvergunning kwijtgespeeld. Maar nu verliest het dus ook de toegang tot het distributienet. “Het bedrijf kwam al een tijd zijn financiële verplichtingen bij de distributienetbeheerders niet na”, aldus Infrax-woordvoerder Björn Verdoodt. Daarom hebben de netbeheerders aan regulator VREG toestemming gevraagd om het bedrijf de toegang tot het net te ontzeggen vanaf 12 juni. De VREG heeft daarmee ingestemd.

Niet symptomatisch 

De problemen bij Belpower zijn zeker niet symptomatisch voor de Vlaamse energiemarkt, dat zegt Dirk Van Evercooren van de VREG. “Het gaat om een alleenstaand geval”, luidt het. Ook in Wallonië zullen tegen eind juni een derde van de klanten een nieuwe leverancier moeten zoeken nadat de Luikse intercommunale Resa de samenwerking met Belpower heeft opgezegd vanwege de financiële moeilijkheden van de leverancier. Belpower heeft al een tijdje problemen, getuige daarvan de klachten. Klanten wachten tevergeefs op hun eindafrekening, en Belpower blijkt ook problemen te ondervinden om gewone facturen correct op te stellen.