Vijf organisaties actief in coaching van werk in combinatie met arbeidsbeperking en gezondheidsproblemen fuseren op 1 januari tot de vzw emino. Dat hebben ze maandag aangekondigd. Voor Vlaams-Brabant en Brussel gaat het om Job-Link.

De andere vier zijn Jobcentrum (West-Vlaanderen), De Ploeg (Antwerpen), De Winning Opleiding en Begeleiding (Limburg) en De Poort (Limburg).

De vijf organisaties ontstonden alle ongeveer dertig jaar geleden en zijn erkend door de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB als gespecialiseerde centra voor opleiding, begeleiding en bemiddeling (GOB). Ze begeleiden mensen met beperkingen, chronische ziektes, complexe problematieken of een vorm van handicap naar en in een job.

“We moeten meer inzetten om mensen met beperkingen betere kansen te geven op de arbeidsmarkt”, zegt VDAB-topman Fons Leroy. “Het is mijn droom om te komen tot één sterke organisatie GOB Vlaanderen. De oprichting en lancering van emino is alvast een heel belangrijke stap in die richting.”

Alle 204 werknemers van de vijf organisaties kunnen aan de slag blijven na de fusie. Emino zal achttien vestigingen tellen.