“Eindelijk rond de tafel over de luchthaven” (Voka Vlaams-Brabant)

vliegtuig-300x197-1Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan steunen de Vlaamse minister van Mobiliteit en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) in zijn plan om een belangenconflict in te roepen tegen de Brusselse geluidsnormen over de luchthaven in Zaventem. “Het biedt de kans om rond de tafel een oplossing te vinden, eerder dan een juridische strijd te voeren”, zegt Peter Van Biesbroeck, directeur van Voka Vlaams-Brabant.

Het wegvallen van de tolerantiedrempels voor de Brusselse geluidsnormen is al langer een doorn in het oog van de Vlaams-Brabantse en Brusselse werkgeversorganisaties.

“Ondanks overleg met de Brusselse stakeholders en herhaaldelijke oproepen bleven ze vasthouden aan het wegvallen van de tolerantiedrempels vanaf 1 januari 2017. We kregen alarmerende berichten uit de luchthavengemeenschap, van bedrijven die er noodgedwongen moeten vertrekken omdat normale bedrijfsvoering onmogelijk gemaakt wordt”, zegt Van Biesbroeck.

Dat minister Weyts de oproep van de burgemeesters uit de Vlaamse Rand volgt om een belangenconflict in te roepen, is volgens Voka een logisch gevolg van te weinig overleg.

“We merken dat eenzijdige acties, van welke speler op het terrein ook, communautaire vuren oppookt die we kunnen missen in het kruitvat dat dit luchthavendossier is. Maar de luchthaven is als tweede economische motor van het land cruciaal voor onze economie”, stelt Jean-Paul Van Avermaet, voorzitter van Voka Metropolitan. “Daarom hopen we dat deze ingreep een stimulans kan zijn om rond de tafel een oplossing te zoeken in plaats van in de rechtbank.”