Na drie jaar is er eindelijk een oplossing voor het leegstaande oud-gemeentehuis van Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw). Een concessiehouder zal het gebouw omvormen tot co-working en innovatiecentrum. “Thuiswerkers willen soms wel eens samenzitten om dingen te bespreken zonder daarvoor lang in de file te moeten staan”, vertelt initiatiefneemster Christel Deham. 

Drie jaar geleden besliste het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw om het oud-gemeentehuis niet te verkopen en er een nieuw concept in onder te brengen. Christel Deham nam contact op met het bestuur en kreeg uiteindelijk de concessie toegewezen. Deham werkte een voorstel uit om het oud-gemeentehuis om te vormen tot een co-working en innovatiecentrum. “Op deze plek zullen mensen van binnen maar ook van buiten de gemeente op een actieve, creatieve en inspirerende manier kunnen vergaderen of activiteiten organiseren”, vertelt Deham. “Mensen hebben vaak een bureau thuis, maar willen soms wel eens samenzitten om dingen te bespreken zonder daarvoor lang in de file te moeten staan. In het oud-gemeentehuis is zo’n ontmoetingsplek voor de werkende mens perfect realiseerbaar.”

Samenwerking middenstand

Voorlopig is ook het stadsbestuur erg tevreden met de nieuwe plannen. Ook voor de lokale middenstand zijn er namelijk nieuwe kansen in het gebouw. “We zijn zeer blij dat dit gebouw dat al een tijd leeg stond nu terug nuttig zal gebruikt worden”, zegt burgemeester Luc Deconinck (N-VA). “Van deze nieuwe uitbating zal ook de Vlezenbeekse middenstand beter worden. Er wordt een samenwerking opgezet met de lokale handelaars. Daarnaast krijgen erkende Leeuwse verenigingen 5 procent korting bij het huren van de zalen en kunnen er occasioneel kleine familie-evenementen kunnen plaatsvinden. Er kunnen ook pop-up winkels komen van een lokaal bedrijf of vereniging. Voor de handelaars worden er potentiële nieuwe klanten aangetrokken. Dit is een win-win over de hele lijn.”

500.000 euro subsidies

De concessie gaat pas 1 september officieel van start. Tot dan zal de gemeente het gebouw renoveren. Voor deze structurele werken brengt de gemeente een bedrag van 500.000 euro in. “De werken zijn nodig om van het oud-gemeentehuis een eigentijds functioneel gebouw te maken naar hedendaagse normen”, aldus schepen van Gebouwen Lucien Wauters (CD&V).