Einde van onzekerheid in zicht bij Lotus Bakeries

Lotus_-_logo-1Bij Lotus Bakeries in Meise worden op donderdag 29 oktober de onderhandelingen over een sociaal plan afgerond. Bijna vijf maanden na de fatale brand zullen de 71 getroffen werknemers dan eindelijk weten waar ze aan toe zijn. Algemeen wordt verwacht dat de meerderheid van hen zal kiezen voor de ontslagregeling.

De wafelfabriek van Lotus Bakeries is op 3 juni volledig afgebrand. Op 1 september maakte de directie bekend dat de vestiging in Meise niet meer heropgebouwd wordt. Sindsdien leven de 71 werknemers in grote onzekerheid. Zij kregen de keuze tussen hertewerkstelling in andere Lotus-vestigingen of een ontslagregeling.

De vakbonden organiseren donderdag een personeelsvergadering waar ze een stand van zaken geven over de onderhandelingen met de directie over een sociaal plan. De bonden verwachten dat de gesprekken nog deze week kunnen worden afgerond. Mogelijk zelfs donderdag al, als de werknemers instemmen met het globale pakket.

Voor hertewerkstelling kunnen de werknemers kiezen tussen de vestigingen in Lembeke, Oostakker en Courcelles. Gelet op de afstand tot die andere fabrieken en het feit dat aanbod en vraag van de functies niet altijd goed overeenkomen, wordt verwacht dat de meerderheid van de werknemers zal kiezen voor de ontslagregeling.

De directie liet eerder weten bereid te zijn om een swt-regeling aan te vragen voor wie 55 jaar was op het ogenblik van de beslissing tot sluiting. Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag vervangt het vroegere brugpensioen.

Voor hertewerkstelling in de andere vestigingen vroegen de vakbonden naast een motivatiepremie ook een opleidingsaanbod als de vacatures niet overeenstemden met het profiel van de werknemers. Tevens werd aangedrongen op een proeftijd voor het personeel om uit te testen of het individueel haalbaar is om een eind  van Meise verwijderd te gaan werken.