Unizo vindt het goed dat leerlingen al op jongere leeftijd kunnen proeven van de échte werkvloer”, zegt Danny Van Assche. De gedelegeerde bestuurder van de zelfstandigenorganisatie reageert daarmee op de door ministers van Onderwijs (Hilde Crevits) en Werk (Philippe Muytters) aangekondigde snuffelstages voor leerlingen vanaf 14 jaar.

De betrokken jongeren, in eerste instantie uit het beroeps- en technisch onderwijs, kunnen via dit systeem vanaf volgend schooljaar gedurende één week op kijkstage in een echt bedrijf. Zo leren ze het beroep dat hen interesseert beter kennen, als aanloop naar hun opleidingstraject via duaal leren vanaf 15 jaar.

“Elk initiatief op dit vlak is uiteraard welkom”, stelt Van Assche. “Al is dit helemaal niet zo nieuw. Via onze eigen werking onderwijs & ondernemen laten we leerlingen uit het lager en secundair onderwijs al jaren proeven van de echte werkvloer, overigens met de steun van de Vlaamse overheid.”

Techclass

Zo organiseert Unizo van 8 januari tot 29 maart opnieuw haar jaarlijkse Techclass. Dit traject is de formule van een open dag waarbij meer dan honderd innovatieve technische en technologische kmo’s ruim 2.000 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs verwelkomen.

Daarbij krijgen de leerlingen niet alleen een rondleiding met uitleg maar worden ze ook effectief aan het werk gezet tijdens praktische workshops. De deelnemende scholen en hun leerkrachten krijgen voortaan ook de kans om zelf les te geven binnen de bedrijfsmuren, om zo de link tussen school en werkvloer nog extra te versterken.

“Snuffelstages vanaf volgend schooljaar zijn voor ons prima. Maar veel belangrijker nog zijn de verdere uitrol van het nieuwe duaal leren met de uitbreiding van de proeftuinen dit en volgend schooljaar en de effectieve start van het nieuwe duaal leren vanaf september 2019. Vooral daar zitten onze werkgevers op te wachten, met intussen al honderden erkende leerwerkplekken.”