Ondernemersorganisatie Unizo en handelsfederatie Comeos organiseren dit weekend voor het eerst een gezamenlijk weekend van de klant. Tot dusver organiseerden beide organisaties elk apart een klantenfeest. Aan de eerste editie in Vlaams-Brabant nemen 489 winkels uit de provincie deel.

Unizo had zijn dag van de klant in de zelfstandige detailhandel. Comeos had zijn sunday shopday in de grotere winkelketens. Nu organiseren ze samen een weekend van de klant op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober.

Comeos en Unizo omarmen de opkomst van e-commerce. Maar ze pleiten ook voor het behoud en de ondersteuning van de fysieke winkels in steden en gemeenten.

“Handelszaken, groot en klein, zorgen voor levende en aantrekkelijke steden en gemeenten”, zeggen ze. “Ze werpen een dam op tegen leegstand en verloedering. Het zijn ontmoetingsplaatsen die bijdragen tot de sociale cohesie. Bovendien zorgen ze voor welvaart en tewerkstelling.”

Geen weekend van de klant zonder attenties. Die liggen in Vlaams-Brabant voor het rapen op twee locaties. Bij wijnboetiek Altavina in Grimbergen vindt van 14 tot 19 uur een herfstdegustatie met zestig wijnen plaats. De bezoeker keert huiswaarts met een flesje cava. Bij beenhouwerij Vangramberen in Boutersem wachten smoutebollen en een bloemetje.

Gemeenten met een goed gevuld programma zijn Merchtem, Vilvoorde, Londerzeel, Meise, Kortenberg, Overijse, Haacht, Diest, Linter, Glabbeek, Tielt-Winge en Kortenaken.