Een vliegtuig op de tarmac is hulpeloos zonder TCR

tarmaczaventemOp de luchthaven van Zaventem struikel je deze week over de toeristen. Voor TCR International zit een herfstvakantie er niet in. Het bedrijf uit het nabijgelegen Steenokkerzeel staat op de tarmac in voor de vliegtuigafhandeling. Zonder het materiaal van TCR geraken de vliegtuigen en hun passagiers nooit weg uit Zaventem.

In relatieve stilte groeide TCR het voorbije decennium uit tot marktleider in materiaal voor vliegtuigafhandeling. De onderneming verhuurt alles wat zich op wielen voortbeweegt op de tarmac. Van bussen voor passagiersvervoer en bagagekarren tot brandstoftanks en wagens die vliegtuigen voorttrekken.

Het bedrijf kende een gestage groei, met een omzet van 126 miljoen euro in 2014. De passagiers zijn niet de directe klanten. Wel de afhandelaars, zoals Aviapartner, Menzies en Swissport, en lagekostenmaatschappij Easyjet.

TCR begon in 1984 in Steenokkerzeel en groeide mee met Sabena. De activiteiten waren op een groot volume afgestemd. Vandaag is de markt van de afhandeling in Zaventem zeer competitief. Vliegtuigafhandeling is een boomende markt. Omdat uitbesteding van afhandeling een trend geworden is. Tot vijftien jaar geleden gebeurde nauwelijks één procent door derden omdat luchtvaartmaatschappijen en afhandelaars alles zelf deden. Vandaag is een kwart van de activiteiten in handen van onafhankelijke spelers.

Diverse onderdelen worden gecontroleerd in de werkplaats in Steenokkerzeel, vooraleer ze naar andere locaties vertrekken. Jaarlijks investeert TCR gemiddeld 50 miljoen euro in nieuw materiaal.