Een student op tien huurt geen kot maar koopt appartement

tekoopEen student op tien die normaal een studentenkot zou huren, koopt tegenwoordig een klein en comfortabel appartement. Correctie: hun ouders doen dat. Dat stelt Century 21 Benelux op basis van een eigen marktanalyse bij zijn makelaars in studentenstad Leuven. Volgens de residentiële vastgoedspeler is dat een gevolg van de hogere wooneisen van studenten anno 2016.

Vroeger was de gemiddelde student tevreden met een bescheiden kamertje. De eisen van het exemplaar anno 2016 liggen een stuk hoger. De gemiddelde huurprijs van een studentenkot bedraagt volgens Century 21 Benelux 350 euro. Maar studentenkoten met prijzen van 450 tot 500 euro per maand zijn vandaag meer regel dan uitzondering.

“Studenten stellen steeds hogere eisen op het vlak van comfort, luxe en privacy”, zegt Isabelle Vermeir, operationeel directrice van Century 21 Benelux. “Ze verwachten een ruime kamer, inclusief privaat toilet en douche en liefst ook een keuken en parkeermogelijkheid. Het moet ook nog eens energiezuinig zijn. Een positief gevolg is dat de weinig kwalitatieve of onreglementaire studentenkoten er bijna automatisch tussenuit vallen. Maar tegelijkertijd zorgt het natuurlijk ook voor prijsverhogingen op de huurmarkt van studentenkoten.”

De hoge huurprijzen maken dat ouders en hun studerende kinderen vaker aan het rekenen gaan. Century 21 stelt vast dat vandaag heel wat mensen kiezen voor de aankoop van een studio of een appartement met een tot twee slaapkamers. Een op tien ouders die op zoek is naar een onderkomen voor  studerende kinderen koopt volgens Century 21 vandaag een appartement.

“Dat is een pak meer dan vijf jaar geleden, toen dat zelden gebeurde. Met de lage rente op woonleningen is het ergens begrijpelijk dat mensen vaker gaan twijfelen en naar de koopmarkt kijken.” Het bedrag dat ze investeren, situeert zich meestal rond de 150.000 euro. Al durft het ook oplopen tot 300.000 euro. “Vaak zien we dat de kinderen er ook na hun studententijd nog een tijd blijven wonen. Juist omdat het méér is dan zomaar een kot.”