Op de jobdag van De Lijn in Grimbergen en Sint-Niklaas zijn zaterdag 27 mensen met een contract op zak huiswaarts gekeerd. Dat is een op zeven. Het gaat om 26 buschauffeurs en een technicus. In totaal kwamen 186 mensen een kijkje nemen.

“De jobdagen zijn voor de meeste mensen een eerste kennismaking. We hadden niet verwacht dat er zoveel interesse zou zijn”, zei woordvoerster Astrid Hulhoven. De Lijn had aangekondigd dat sollicitanten dezelfde dag een contract zouden mogen tekenen. De Vlaamse vervoersmaatschappij heeft woord gehouden.

De Lijn organiseerde de jobdag omdat buschauffeurs en technici erg moeilijk te vinden zijn. Geïnteresseerden konden deelnemen aan de selectieproeven. In Grimbergen leverde dat voor veertien mensen een baan op, in Sint-Niklaas dertien.

De technici die De Lijn nodig heeft, hebben heel specifieke profielen. Daarvoor bestaat een tekort op de arbeidsmarkt. Voor kandidaat-buschauffeurs volstond het om een gewoon rijbewijs te hebben.

“Je hoeft bij ons geen rijbewijs D te hebben. Dat haal je tijdens de opleiding. We testen wel de psychosociale kennis, of mensen sociaal zijn en hoe ze omgaan met mensen. Een buschauffeur moet vandaag veel meer kunnen dan alleen met een bus rijden.”

Ook De jobdag in Grimbergen en Sint-Niklaas was de grootste tot dusver. “We gaan een grondig evaluatie houden maar ik vermoed dat die positief zal zijn. De komende jaren zullen we ons rekruteringstempo hoog moeten houden. Op jaarbasis hebben wij ongeveer 300 mensen nodig.”