Een neus voor kerntalenten

speelgoedDanielle Krekels is als enige Vlaamse in Nederland genomineerd voor de Mensa Fonds Award. De 53-jarige directrice van het loopbaancentrum CoreTalents in Tienen dankt dat aan haar detectiemethode van de kerntalenten die in ieder van ons schuilen. Wat begon als een zoektocht naar hoogbegaafdheid resulteerde in het beter inzetten van talent in de werkomgeving.

De uitreiking van de awards vindt plaats op 7 november in Leiden. Het Mensa Fonds is een organisatie rond hoogbegaafden en het gebruik van talent. Krekels is genomineerd in de categorie werk.

Voor de consulente is talent geen containerbegrip. “In 1989 ontdekte ik tijdens interviews met ingenieurs en wetenschappers de band tussen hun favoriet speelgoed en hun talent. Zo kwam ik tot mijn definitie van kerntalent, als een mix van drie dingen: de aard van het beestje, de potentiële aanleg en de intrinsieke motivatie of goesting, dat wat je ogen doet blinken.”

Kinderspeelgoed vertelt wie je bent. En kan je carrière voorspellen. Krekels toetste haar stelling aan veertien BV’s, van geneticaprofessor Jean-Jacques Cassiman tot schrijver Herman Brusselmans. De Leuvense professor arbeidsrecht Roger Blanpain voelde zich ontmaagd over zijn voorkeuren.

Samen met organisatiepsycholoog Koen Stouten van de KU Leuven zocht en vond Krekels een wetenschappelijke onderbouwing van haar methode. Ruim 10.000 analyses leidden tot de ontwikkeling van een test, die bestaat uit een online vragenlijst. Ze publiceerde er inmiddels twee boeken over.

Mensen op zoek naar begeleiding en advies komen aankloppen bij CoreTalents. Van studiekeuze tot professionele loopbaan. “Een peuter denkt dat hij niets kan omdat hij niet uitblinkt in wiskunde, tekenen of muziek. Werknemers kampen met een nakende burn-out of twijfelen om zich kandidaat te stellen voor een promotie.”

Gemiddeld hebben wij allemaal zes tot negen sterke talenten. “Dikke eieren noemen wij dat. Als je in je job maar een of twee daarvan kunt benutten, moet je de rest in je vrije tijd leggen.” Werkgevers hebben er alle belang bij om zoveel mogelijk talenten van hun medewerkers aan te spreken. De afdelingen human resources van bedrijven zijn dan ook vaste klant bij CoreTalents.

Krekels heeft een boodschap voor de werkgevers. “Koop een kreeft voor de kreeft en niet voor één schaar om de rest dan weg te gooien. We zetten met z’n allen in op de redding van de planeet maar mensen gebruiken we maar voor een stuk, namelijk acht uur per dag.”