E-commerce ontgoocheld na overleg tussen sociale partners

patceyDe sociale partners vragen tot eind dit jaar de tijd om nachtwerk in de e-commerce mogelijk te maken. De Leuvense onderneemster en politica Patricia Ceysens (Open VLD) spreekt van een zwarte dag voor de sector. “Alle problemen van de e-commerce zijn op de lange baan geschoven. Dit resultaat is heel ontgoochelend”, zegt de voorzitster van BeCommerce.

Vakbonden en werkgevers engageerden zich om tegen eind 2015 een regeling te bereiken rond nachtarbeid en andere kwesties voor de e-commerce. Dat werd overeengekomen op de tweede rondetafelconferentie over e-commerce die minister van Werk en Economie Kris Peeters bijeengeroepen had. Met dit engagement trekt Peeters naar de regering, die dit voorjaar besliste om nachtarbeid in de sector mogelijk te maken.

“Wij lanceerden een noodkreet vanuit de sector. Dit akkoord is absurd: extra jobs liggen binnen bereik. De consument en de klant zijn mee met de verschuiving van de fysieke handel naar e-commerce. Je bestelt vandaag een product en morgen wil je dat hebben. Onze jobs vloeien massaal naar Nederland, waar dat perfect legaal is. We hadden gehoopt op een doorbraak richting regering maar niet dus. Het is nochtans een must.”

Volgens Ceysens wegen enorme beperkingen op de handel in de e-commerce. Er is niet alleen het probleem van het nacht- en weekendwerk. “Na de sluitingsuren mag je hier logistiek niets runnen. We leven in een mengvorm van fysieke en webhandel. Flexibiliteit zou veel jobs opleveren. Bij onze noorderburen heerst wél grote vrijheid in het organiseren van de handel. Dat merk je aan de Nederlandse camionettes die onze regio’s overspoelen.”