Dat de regering in de Vlaamse Rand een extra korting geeft op de registratierechten bij kleinere woningen is geen toeval. Zelfs mét die extra tegemoetkoming blijft wonen in dit deel van Vlaams-Brabant duurder dan elders in Vlaanderen.

De duurste woningen staan nog altijd in de Vlaamse Rand. Dat blijkt uit een onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse regering. Nochtans krijg je er een grotere korting op de registratierechten van kleinere woningen dan in de rest van Vlaanderen.

Het verschil tussen vijf of tien procent aan registratierechten bovenop de aankoopsom van een huis is weggewerkt door de regering. Exit klein en groot beschrijf en voortaan geldt maar één tarief meer: dat van zeven procent. Wie een kleinere woning van minder dan 200.000 euro koopt, krijgt een korting op de registratierechten. In de Vlaamse Rand is dat bedrag hoger: 220.000 euro.

“Dat komt omdat de gronden en woningen in de Vlaamse Rand veel duurder zijn dan in de rest van Vlaanderen. We proberen het recht op wonen in eigen streek enigszins te garanderen. Zo kunnen jonge gezinnen toch iets voordeliger kopen”, zegt Vlaams minister voor de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA).

Ondanks die grotere korting op registratierechten blijft de Rand de duurste Vlaamse streek om te wonen. Voor een gewoon woonhuis betaalt u gemiddeld 281.000 euro. Dat is 53.000 euro meer dan in de rest van Vlaanderen. Voor villa’s en landhuizen loopt het verschil zelfs op tot 100.000 euro.

Het gemiddelde wordt opgetrokken door de faciliteitengemeenten. Een woonhuis kost in Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Wezembeek-Oppem 68.000 euro meer.