In UZ Leuven vond de duizendste longtransplantatie plaats. Om die mijlpaal en de uitstekende resultaten te vieren nodigt het ziekenhuis op 2 september 600 patiënten uit die er ooit een longtransplantatie kregen. Het Leuvense ziekenhuis is vandaag het grootste longtransplantatiecentrum van de Benelux en kan overlevingscijfers voorleggen die bijna dertig procent hoger liggen dan de gemiddelde wereldwijd.

“Tussen de eerste Leuvense longtransplantatie in 1991 en vandaag is een enorme weg afgelegd. Het is onze ambitie om door een verdere stijging van het aantal donoren op termijn tot 80 à 85 ingrepen per jaar te komen. Dankzij voortdurend vernieuwend onderzoek staan we internationaal aan de top met onze resultaten voor longtransplantaties”, zegt professor Geert Verleden, de medische verantwoordelijke voor longtransplantaties in UZ Leuven.

“Het magische cijfer 1.000 is voor heel het chirurgische team een mijlpaal. We zijn er trots op dat we een van de grootste centra voor longtransplantaties in Europa zijn en het grootste van de Benelux”, stelt professor Dirk Van Raemdonck, de chirurgische verantwoordelijke.

Feiten

° UZ Leuven doet tegenwoordig 60 tot 70 longtransplantaties per jaar en behoort daarmee tot de 6 Europese centra die er meer dan 50 per jaar uitvoeren.

° De vijfjaarsoverleving ligt in UZ Leuven op 80 procent, terwijl die wereldwijd gemiddeld maar 55 procent is.

° In België voeren drie centra op geregelde basis longtransplantaties uit. Artsen van andere ziekenhuizen sturen steeds vaker patiënten door. Verwijzingen van andere ziekenhuizen zijn belangrijk: de eigen patiënten maken hooguit 10 procent uit.

° Het aantal donoren voor longtransplantaties groeide sterk. Het transplantatieteam van UZ Leuven gaat zo veel mogelijk ter plaatse kijken om de kwaliteit van donororganen te checken in het donorziekenhuis. Die houding leidde algauw tot het aanvaarden van meer donorlongen.

° De criteria voor donoren zijn versoepeld: er worden nu ook longen gebruikt van personen van wie het hart is stilgevallen of van oudere donoren.

° De nieuwe techniek van longperfusie zorgde voor meer donoren: de techniek wordt gebruikt om longen langer te bewaren en ook beter te beoordelen.

° Door de Belgische wetgeving op euthanasie kwamen er meer organen ter beschikking.