DroneGrid gaat met drones de werking van zonne-installaties controleren. De Leuvense start-up doet dat voor energieproducent Eneco. Het contract heeft een looptijd van minstens drie jaar.

Eneco keerde Leuven nog maar pas de rug toe door zich terug te trekken als sponsor van voetbalclub OHL of het klopte aan bij DroneGrid. De drones van het Leuvense bedrijf gaan systematisch de locaties controleren waar de zonnepanelen van Eneco liggen.

De toestellen voeren een vooraf uitgestippelde vlucht uit boven de installatie en analyseren de toestand met gesofisticeerde camera’s, sensoren en een warmtecamera. Uit de resultaten kunnen de beheerders van de panelen afleiden waar de zonnecellen hun rendement beginnen te verliezen en zo op tijd ingrijpen.

De drones zullen worden gebruikt voor analyses bij de 260.000 panelen die in beheer zijn van Eneco. Die liggen op daken van bedrijven, sportcentra en scholen, goed voor een oppervlakte van zestig voetbalvelden. Zij wekken stroom op voor 15.000 gezinnen.

“Door de geautomatiseerde dronevluchten te combineren met de automatische detectie van afwijkingen krijgen bedrijven meer en betere resultaten op kortere tijd”, zegt Vishal Punamiya, ceo van DroneGrid. “Bij zonnepanelen kan dat zelfs tot op celniveau in plaats van op paneelniveau. De software geeft informatie over de beste manier om een probleem op te lossen.”