Voetballer Dries Mertens heeft maandag in woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven een witte schoen uitgereikt aan Rita Passchyn. Zij is er als verpleegster werkzaam. Met het initiatief wil het departement Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid de zorgberoepen promoten.

De aanzet tot het uitreiken van witte schoenen aan verzorgend personeel werd vorig jaar gegeven door zorgambassadrice Lon Holtzer van KU Leuven. In een column stelde ze dat zorgverstrekkers in tegenstelling tot voetballers op het veld geen applaus van de tribunes krijgen en meer maatschappelijke erkenning verdienen voor wat ze presteren.

In de marge van de uitreiking wees Holtzer erop dat de komende jaren een ernstig tekort aan personeel in de Vlaamse zorgsector dreigt. Dat komt door een combinatie van werknemers die met pensioen gaan en het stijgend aantal personen dat verzorging nodig heeft door de vergrijzing.

Het probleem stelt zich vooral voor verpleegkundigen en zorgkundigen. “Eind vorig jaar waren er al 1.100 openstaande vacatures voor verpleegkundigen en 400 voor zorgkundigen”, zegt Holtzer.

Dementie

Met de uitreiking wil het departement Zorg en Gezondheid promotie maken voor het zorgberoep. Het roept voetballers op om in de aanloop naar de Gouden Schoen op 7 februari overal in Vlaanderen aan een kwaliteitsvol persoon in de zorgsector witte schoenen uit te reiken en zo het beroep in de kijker te zetten.

Dries Mertens noemde de jobs in de zorgsector zeer belangrijk voor de samenleving. “We hebben die absoluut nodig”, zei de Rode Duivel die Rita Passchyn kent als vroegere buurvrouw en moeder van een jeugdvriend.

Passchyn werkt sinds 1989 als verpleegkundige in De Wingerd en heeft er de leiding over twee kleine afdelingen voor demente personen en flats waar een persoon met dementie kan samenleven met zijn gezonde partner. “Het beroep is zwaar maar ik put veel energie uit de dankbaarheid die ik terugkrijg van de bewoners.”