Drie uitdagingen voor de economie van Vlaams-Brabant (1)

filesvlaamsbrabantPeter Van Biesbroeck ziet drie prioritaire uitdagingen voor de toekomst van de regio op economisch vlak. De algemeen directeur van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant zet die uiteen op vraag van Made in Vlaams-Brabant.

Van Biesbroeck valt met de deur in huis. Voor de Voka-topman is mobiliteit de hoofdprioriteit voor Vlaams-Brabant.

“Zestien van de negentien pijnpunten in Vlaanderen liggen in onze provincie. De ring rond Brussel is minstens zo belangrijk als die van Antwerpen. En eigenlijk zelfs belangrijker dan de Antwerpse problematiek.” Voor de Vlaamse regering is Antwerpen zoals bekend het centrum van Vlaanderen. Dat heeft meer met politieke dan met economische overwegingen te maken.

van biesbroeck“Het probleem van de ring verplaatst zich ook telkens meer inwaarts in onze regio”, zegt Van Biesbroeck. “Dat zie je bijvoorbeeld op de E40. Vroeger begon de file in Haasrode. Nu is die al verlengd tot in Boutersem. Hetzelfde geldt voor de E314 met files vanaf de regio Aarschot.”

Een zaligmakende oplossing voor het mobiliteitsprobleem bestaat niet volgens de Voka-directeur. “Er kan alleen een en-en-oplossing bedacht worden. Met onder meer een gedragsverandering van de mensen bij het invoeren van een modal shift. We moeten hen aanmoedigen om de wagen te laten staan voor de fiets en het openbaar vervoer.”

“Daarnaast is nog een aantal cruciale infrastructuurwerken nodig. Een voorbeeld hiervan is het werk dat Voka de jongste maanden samen met de stad Leuven, De Lijn en UC Leuven-Limburg heeft verricht om de mobiliteitsknoop van het industrieterrein van Haasrode te ontwarren.”