Steeds meer handelaars aanvaarden betalingen via mobiele apps zoals die van Bancontact, SEQR en Payconiq. Hun aantal is in een jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo bij 799 winkeliers. In 2015 ging het om 16,5 procent van de handelaars. Vandaag is dat al dertig procent.

“De kostprijs van dit soort betalingen was vroeger voor veel handelaars een drempel”, zegt juridisch adviseur Lieven Cloots van Unizo. “Maar die tarieven zijn vorig jaar flink gedaald. Zo betaalt de handelaar bij een betaling met de Payconiq-app maar 6 eurocent per transactie, zonder installatiekost of maandelijkse abonnementskost.”

Bij andere apps betaalt de handelaar nog wel 10 tot 15 cent per transactie. Maar ook betalingen van minder dan 10 euro met de Bancontact-app zijn inmiddels aanzienlijk goedkoper geworden. “Dat maakt dat mobiele betalingen voor de handelaar vandaag zelfs goedkoper zijn dan de klassieke debetbetaling, met de traditionele betaalterminal.”

Vooral in dagbladwinkels, mode- en bloemenzaken wordt mobiel betalen omarmd. In deze sectoren aanvaardt inmiddels al veertig procent van de handelaars deze betaalvorm.

Er blijft wel nog veel marge voor groei, stelt Unizo. “Van de ondervraagde handelaars die vandaag nog geen mobiel betalen aanvaarden, argumenteert 46 procent dat de klanten er niet naar vragen. Dat zal vanzelf veranderen als meer consumenten mobiele betaalvormen gaan gebruiken.”