De Harvard Business Review maakte de jaarlijkse ranking bekend met de beste ceo’s ter wereld. In de top honderd van die prestigieuze lijst prijken drie topmannen van evenveel bedrijven uit Vlaams-Brabant. Het zijn Johan Thijs van KBC, Carlos Brito van AB InBev en Jef Colruyt van Colruyt Group.

Johan Thijs (52) van KBC is volgens het economische tijdschrift Harvard Business Review een van de best presterende ceo’s ter wereld. De topman van de bankverzekeraar met hoofdzetel in Leuven prijkt op de zevende plaats. Vorig jaar stond Thijs op de zeventiende plaats.

Thijs is afkomstig uit Genk maar woont in Betekom, deelgemeente van Begijnendijk. In maart van dit jaar werd hij voorzitter van Febelfin, de federatie van de financiële sector in ons land. Zijn werkgever KBC trok zijn loon dit jaar op met zes procent. Door het sleutelen aan de bonussen ontvangt Thijs op het einde van het jaar 560.000 euro extra, boven op zijn vaste verloning (1,125 miljoen euro in 2016).

Op de dertiende plaats staat Carlos Brito van AB InBev. Brito is de Braziliaanse ceo van de Leuvense brouwer. De tweede Belg in de top honderd is Jef Colruyt van de gelijknamige retailgroep uit Halle, op plaats 88. Hij zakt van plaats 70.

Het managementblad houdt niet alleen rekening met de financiële prestaties van een bedrijf. Maar bijvoorbeeld ook met het milieu- en duurzaamheidsbeleid. Ook de ceo wordt niet alleen afgerekend op de cijfers. Maar ook met zijn kwaliteiten als people manager en zijn sociale competenties.

De lijst wordt aangevoerd door Pablo Isla, topman van de Spaanse kledingketen Inditex (Zara). In de top honderd staan slechts twee vrouwen: Marillyn Hewson en Debra Cafaro. Zij staan aan het hoofd van de Amerikaanse bedrijven Lockheed Martin (gevechtsvliegtuigen) en Ventas (vastgoed).

De Harvard Business Review is een invloedrijk bedrijfseconomisch vaktijdschrift. Het blad wordt gepubliceerd door de Harvard Business School, een faculteit van de universiteit van Harvard in Boston in de Verenigde Staten.