Het dossier dat Ghelamco indiende om een omgevingsvergunning te verkrijgen voor de bouw van het omstreden Eurostadion in Grimbergen werd volledig verklaard. Dat is een heel klein beetje goed nieuws voor de geteisterde projectontwikkelaar.

De bouwheer diende bij de Vlaamse overheid een unieke vergunning in. Dat is de gloednieuwe samenvoeging van de milieu- en bouwvergunning. De Vlaamse overheid heeft 120 dagen de tijd om Ghelamco al dan niet een vergunning te geven. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) moet de knoop doorhakken na het inwinnen van alle adviezen.

Het verdict valt dus uiterlijk begin februari. Of dat op tijd is om het EK voetbal van 2020 te halen is zeer twijfelachtig. De Europese voetbalbond Uefa verwacht tegen 20 november een planning voor de constructie van het stadion.

Concreet moet de Belgische voetbalbond tegen die datum informatie aanleveren over het bekomen van de vergunning voor de bouw van het Eurostadion. Van Ghelamco verwacht Uefa, ook al tegen 20 november, een gedetailleerd en uitvoerbaar bouwplan.

De Uefa dreigt ermee uit te wijken naar een locatie in een van de twaalf andere gastlanden. Daarvoor komen Rijsel, Stockholm, Cardiff en Londen in aanmerking. Op 7 december valt de definitieve beslissing over de vier wedstrijden die in principe in Grimbergen zouden plaatsvinden.

Een belangrijke struikelblok blijft de buurtweg op parking C van de Heizel. Zonder afschaffing van die buurtweg is een vergunning uitgesloten.