Donderdag 26 maart is het DUOday

duodagGTB (Gespecialiseerde Trajectbepaling en -Begeleiding) organiseert donderdag 26 maart de nationale DUOday. Ook in Vlaams-Brabant laten bedrijven die dag iemand aan het werk met een arbeidsbeperking.

“Mensen met een arbeidsbeperking krijgen van werkgevers nog te weinig de kans om hen te overtuigen van hun kunnen”, zegt Nathalie Peeters van de afdeling Vlaams-Brabant vzw GTB. “Veel bedrijven kennen ook de ondersteuningsmogelijkheden niet die werkzoekenden bijstaan in hun zoektocht naar een job. GTB wil daar met DUOday verandering in brengen.”

Op DUOday zetten bedrijven hun deuren open voor een werkzoekende die omwille van een ziekte of handicap moeilijker de weg vindt naar een job. De werkzoekende vormt die dag een duo met een werknemer van het bedrijf.

De tuinaannemers van Mariposa bvba zetten zich enkele jaren geleden in voor hun eerste DUOday. Stefan vulde toen de aangeboden plaats in. Na een dag werken met Stefan, die ruglijder is en een knieletsel heeft, zagen ze dat hij wilskracht voor twee had.

Na die DUOday volgde een stage en een gespecialiseerde IBO (Individuele Beroepsopleiding). Ondertussen is Stefan al drie jaar bij Mariposa aan het werk. Door gebruik te maken van de Vlaams Ondersteuningspremie kan hij langer recupereren van een inspanning zonder loonverlies. Hij leerde intussen ook om het gereedschap zodanig te hanteren dat het voor hem minder belastend is. Zo kan hij het fysiek zware werk aan.

“Doorheen de jaren is er al een mentaliteitswijziging merkbaar. Meer en meer kunnen werkgevers ervan worden overtuigd dat de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking geen last hoeft te zijn”, zegt Nathalie Peeters.

www.duodag.be