donaldsonBij producent van filtratiesystemen Donaldson vallen zestien ontslagen op de Belgische hoofdzetel in Leuven. De directie zag zich genoodzaakt tot de afslanking “wegens een terugloop van de vraag door een dalende activiteit in belangrijke eindmarkten”.

Donaldson produceert filtratiesystemen en vervangende onderdelen voor het filtratieproces. Het bedrijf is sinds 1966 actief in ons land. In het Haasrode Research Park in Heverlee bij Leuven is het hoofdkantoor gevestigd voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De directie van de verschillende businessunits opereert vanuit deze vestiging, net als de administratief ondersteunende functies zoals finance, IT en human resources.

Tussen 2011 en 2015 kende Donaldson in Leuven een personeelstoename van honderd jobs. Maar nu verliezen zestien werknemers hun baan. “Dat is een gevolg van een dalende economische activiteit in eindmarkten zoals de olie-industrie, de mijnbouw en de landbouw”, zegt Patrick Van Caudenberg, hr-directeur van Donaldson in Leuven.

“De afvloeiingen zijn nodig om onze competitiviteitspositie niet in het gedrang te brengen.” Op basis van de beschikbare economische vooruitzichten verwacht Donaldson geen onmiddellijke verbetering van de eindmarkten. “Dat vooruitzicht wordt bevestigd door de Original Equipment Manufacturers, die een belangrijk deel van onze omzet vertegenwoordigen.”

Bij het bedrijf is er geen vakbondsvertegenwoordiging. Bij de sociale verkiezingen van mei komen er voor het eerst kandidaten op.