Maandag zal het dag op dag twintig jaar geleden zijn dat de werknemers van Renault in Vilvoorde te horen kregen dat hun fabriek zou dichtgaan. Meer dan 3.000 mensen verloren hun baan. De werknemers bezetten wekenlang de fabriek. Over de harde sociale strijd werd een documentaire gemaakt. Renault 20 jaar later ging in première in de Kruitfabriek in Vilvoorde.

Tussen de aankondiging van de toenmalige Renault-topman Schweitzer op 27 februari 1997 en de effectieve sluiting van de fabriek in Vilvoorde in juli van dat jaar zaten maanden van bikkelharde strijd.

De documentaire duurt bijna een uur en is een creatie van studenten van de befaamde Brusselse filmschool Ritcs. Ze deden meer dan vijftig interviews met ex-werknemers en syndicalisten.

Aan de hand van getuigenissen wordt een beeld geschetst van het leven voor de sluiting van Renault, de strijd voor de werkgelegenheid en de gevolgen voor de arbeiders en bedienden na de sluiting van de fabriek. De interviews worden afgewisseld met archiefmateriaal.

Gewezen werknemers van Renault, familieleden, vrienden, sympathisanten en vakbondsmilitanten woonden op uitnodiging van Hart boven Hard in de Kruitfabriek de première bij.