Drie op vier doctoraatsstudenten keren na het behalen van hun diploma de academische wereld de rug toe. Voor 72 procent van die studenten in Vlaanderen volgt de confrontatie met de reguliere arbeidsmarkt en de nood aan vaardigheden om ook daar uit te blinken. Aan KU Leuven staan drie doctoraatsscholen in voor de professionalisering en verbreding van de doctoraatsopleiding.

Naar aanleiding van hun tiende verjaardag organiseert de universiteit donderdag een studiedag. De doctoraatsscholen ondersteunen het wetenschappelijk onderzoek van de doctorandi, bijvoorbeeld met seminaries over wetenschappelijke integriteit.

Voorts wordt een brede waaier van opleidingen aangeboden die mikken op vaardigheden als efficiënt vergaderen, timemanagement en presentatietechnieken. Voor loopbaanbegeleiding kunnen de doctoraatsstudenten terecht bij het YouReCa Career Center. Daar worden ze actief voorbereid op een zoektocht naar een passende job buiten de universiteit.

Drie doctorandi getuigen donderdag over hun ervaringen op de arbeidsmarkt. De studiedag in Leuven verwelkomt ook Janet Metcalfe. Zij staat aan het hoofd van Vitae, een Britse instelling gespecialiseerd in de professionalisering en carrièrebegeleiding van onderzoekers. Metcalfe ontwikkelde tools om hen zo goed mogelijk op weg te helpen na het behalen van hun diploma.