Op de luchthaven in Zaventem werd woensdagavond het Forum 2040 afgerond. Dat was een discussieplatform voor belanghebbenden over de uitbreidingsplannen van luchthavenuitbater Brussels Airport.

Het Forum 2040 bestond uit een tachtigtal geselecteerde belanghebbenden zoals omwonenden, gemeenten, bedrijven en experts. Zij bespraken de voorbije maanden de toekomstplannen in een reeks themasessies rond onder meer mobiliteit en luchtgeluid. Het eindrapport werd woensdag voorgesteld.

Een groepering van bewonersgroepen uit Kortenberg, Steenokkerzeel en Sterrebeek (Zaventem) is sinds het begin gekant tegen het overlegplatform. Het Burgerforum Luchthavenregio herhaalde naar aanleiding van de laatste sessie het verzet en gewaagde van een nepforum.

“Het was geen legitiem overlegorgaan. De deelnemende burgers werden op manipulatieve wijze geselecteerd. Het overleg werd sterk gestuurd vanuit de bekommernissen en belangen van Brussels Airport Company”, zegt de groepering.

Het Burgerforum Luchthavenregio pleit voor georganiseerde inspraak. Het vraagt dat de overheid een initiatief zou nemen om alle betrokkenen te horen en alle opties voor de luchthaven te bestuderen.