Directie Douwe Egberts doet voorstel voor sluiting fabriek in Grimbergen

douweegbertsBij Douwe Egberts in Grimbergen heeft de directie een voorstel gedaan over de intentie tot sluiting van de fabriek. De vakbonden gaan dat maandag aan het personeel voorleggen. Het voorstel bevat een aantal basisprincipes om de informatie- en consultatiefase af te sluiten en de onderhandelingen over het sociaal plan aan te vatten.

Douwe Egberts kondigde op 15 september de intentie aan om de koffieproductie in Grimbergen stop te zetten. Er werken momenteel 464 personen, van wie er 274 bedreigd zijn met ontslag. De overige 190 werknemers zijn bedienden die op een andere locatie zullen gehuisvest worden. Het bedrijf is van plan om de site in Grimbergen te verkopen.

Tijdens de voorbije onderhandelingen konden de vakbonden de beslissing tot sluiting niet terugdraaien. “Wij blijven met de vraag zitten waarom een winstgevend bedrijf deze vestiging moest sluiten”, zegt vakbondsman Luc De Bast (ACV).

Het directievoorstel dat aan de werknemers wordt voorgelegd, moet de basis vormen voor de onderhandelingen over het sociaal plan. “Dit voorstel bevat nog geen bedragen van premies die zullen worden uitgekeerd of leeftijden waarop mensen in aanmerking kunnen komen voor een soort brugpensioenregeling. De directie is wel al bereid om in te gaan op onze vraag om ook mensen in swt-stelsel in aanmerking te laten komen voor een deel van het sociaal plan.”