Bij Vanparijs Engineers in Hoegaarden werd maandag de vernieuwde digitale klimaatkaart van Vlaams-Brabant gelanceerd. Die toont nu ook klimaatacties over mobiliteit, gebouwen, consumptie en landbouw. Het aantal klimaatacties breidde daardoor uit van 76 tot 1.192. Gemeenten, bedrijven, verenigingen en scholen kunnen hun klimaatacties kenbaar maken op deze kaart en nagaan hoeveel CO2  hun initiatieven daarmee minder uitstoten.

De digitale klimaatkaart zet sinds de introductie in 2014 projecten in de kijker die bijdragen aan een klimaatneutrale provincie. Gemeenten, bedrijven, verenigingen en scholen kunnen hun klimaatvriendelijke installaties en initiatieven kenbaar maken en verdienen op die manier een icoon op de klimaatkaart.

Voor elk project toont de kaart een projectfiche met de contactgegevens, de CO2-reductie, een foto en bijkomende informatie.  Met deze kaart kunnen gemeenten de inspanningen op hun grondgebied visueel voorstellen en tonen aan burgers , scholen, bedrijven en verenigingen.

“We streven naar een klimaatneutrale provincie en hebben daarvoor de hulp van elke inwoner van Vlaams-Brabant nodig”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. “Met de klimaatkaart zetten we alle projecten in de kijker die bijdragen aan deze ambitie. De uitdaging is om samen met gemeenten, bedrijven, verenigingen, scholen en burgergroeperingen de kaart vol te kleuren. We schakelen hiervoor hoogwaardige it-toepassingen in.”

Nazka uit Hever (Boortmeerbeek) is de it-partner die de kaart ontwierp en uitbouwde. Managing partner Han Tambuyzer gaf een demo van de nieuwe klimaatkaart. Sébastien Farinotti, chief executive officer van Vanparijs Engineers, lichtte een project toe dat op de klimaatkaart staat: de biogasmotor bij AB InBev in Hoegaarden.