Professor Diether Lambrechts van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) en professor Cédric Blanpain van de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben de eerste Cancer Research Awards van de Stichting tegen Kanker gewonnen.

De Stichting tegen Kanker roept elke twee jaar Belgische oncologische wetenschappers op om projectvoorstellen in te dienen. Die worden geanalyseerd door twee onafhankelijke wetenschappelijke raden, voor fundamenteel en klinisch onderzoek. Projecten die door deze raden geselecteerd worden, krijgen twee of vier jaar lang financiële steun van de Stichting tegen Kanker.

In de categorie translationeel en klinisch onderzoek kreeg professor Diether Lambrechts van de KU Leuven een award voor zijn project. “Aan de hand van biomerkers kunnen we kankers beter classificeren en voorspellen op welke therapie de patiënt het best zal reageren”, zegt Lambrechts. “Met deze steun kunnen we de allereerste technologie van de derde generatie gebruiken om biomerkers voor immuuntherapie te detecteren en te valideren.”

De Stichting tegen Kanker reikte de Cancer Research Awards uit tijdens de toekenning van de tweejaarlijkse wetenschappelijke grants. De selectieprocedure 2016 weerhield 74 laureaten, die samen 21,6 miljoen euro ontvangen van de donateurs van de stichting. Van de laureaten kregen Lambrechts en Blanpain de hoogste score toegekend.