Op initiatief van Zythos vond zaterdag de dag van de bierconsument plaats. Een van de degustatiecentra was Diest. De Objectieve Bier Academie Diest organiseerde een bierdegustatiewandeling, uiteraard langs enkele cafés.

Voor de organisatie van de dag van de bierconsument kon Zythos, de nationale confederatie van bierproeversverenigingen, terugvallen op de steun van Belgische Brouwers, Horeca Vlaanderen en Febed, de federatie van Belgische drankhandels. Over heel Vlaanderen werden zaterdag activiteiten georganiseerd waarbij de bierconsument centraal stond.

Diest was een van de drie nationale degustatiecentra. Dat dankte het aan de Objectieve Bier Academie Diest, actief lid van Zythos. Tijdens de wandeling was er keuze tussen een korte wandeling van vijf kilometer door het historische stadscentrum met informatie over de biergeschiedenis en een langere trip van dertien kilometer door het centrum en het Webbekoms Broek.

Stopplaatsen onderweg waren uiteraard enkele herbergen, waar wandelroutes en een stempelkaart konden worden opgehaald. “De deelnemende zaken waren de Biertempel, een café met speciaalbieren in een historisch pand uit 1673, de Kaai, met lokale bieren en een terras aan de Demer, de Sigaret en het Stamineeke”, zegt Sabine Mans.

De Objectieve Bier Academie Diest werd opgericht in januari 2008. In het najaar organiseert de vereniging het Diesters Bierfestival. Tijdens deze jaarlijkse happening kunnen honderd bieren geproefd worden, met focus op het Hageland.