De winkel van SportsDirect in de Diestsestraat in Leuven heeft zaterdag de deuren dicht gehouden. Het personeel ging tot die actie over omdat ook de Leuvense vestiging van de sportketen met sluiting bedreigd is.

Na moeilijke onderhandelingen over de sluiting van enkele winkels besliste het gemeenschappelijk vakbondsfront om vrijdag een ultiem voorstel van de directie aan de werknemers voor te leggen. Een meerderheid van het personeel heeft dat afgewezen en beslist om het werk neer te leggen.

De staking werd in Vlaanderen in de helft van de acht winkels opgevolgd: Leuven, Antwerpen, Ninove en Sint-Denijs-Westrem. Ook in Wallonië, waar de keten zestien winkels heeft, en Brussel (met vijf winkels) bleven de meeste filialen zaterdag gesloten.  “Alleen in Luik en Luxemburg kunnen klanten nog winkelen”, zegt Elke Goeminne van de liberale vakbond ACLVB.

SportsDirect heeft de sluiting van acht winkels in België aangekondigd. Daarbij hoort zeker de vestiging in Stokkel, een wijk tussen Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe en Kraainem. De Vlaams-Brabantse filialen in Leuven en Drogenbos leken aanvankelijk aan sluiting te kunnen ontsnappen maar ook hun toekomst is sinds kort erg onzeker.

De vakbonden eisen van de directie dat er werk wordt gemaakt van een sociaal plan met identieke voorwaarden voor alle betrokken werknemers. “Het personeel is het geloof in de directie kwijt”, zegt Barbara Leduc van de liberale vakbond.