Binnenkort kunnen winkeliers een diefstal afhandelen zonder tussenkomst van parket of politie. De dief moet er dan wel mee instemmen 181 euro te betalen om alles in der minne te regelen. De regering-Michel wil er zo voor zorgen dat het hoge aantal winkeldiefstallen daalt en de werkdruk op parketten en politiediensten verlaagt. Dat staat te lezen op de retailsite buurtsuper.be. 

In Nederland bestaat zo’n systeem al een tijdje. Met succes, zo blijkt. Uit cijfers van Binnenlandse zaken analyseerde Kamerlid Franky Denon dat er 58 keer per dag of meer dan 21.000 keer per jaar wordt gestolen in winkels. En dan gaat het alleen nog maar over de officiële aangiftes. Buurtsuper.be lanceerde twee jaar geleden, naar analogie van Nederland, een dading mogelijk te maken waarbij diefstallen administratief worden afgehandeld.

Depenalisering 

De regering-Michel besliste in de zomer van vorig jaar al om hetzelfde te doen, maar nu zou de zaak pas rond zijn. Bedoeling zou zijn het systeem na de zomer in te voeren. Winkeliers die iemand op heterdaad betrappen, kunnen dan de diefstal via een minnelijke schikking regelen. Via een standaardformulier komen winkelier en dader overeen om het met een schadevergoeding van 181 euro af te handelen. Politie en parket hoeven niet meer tussen te komen, ze krijgen wel nog een kopie van het formulier. De dader moet het bedrag pas achteraf betalen. Alles wordt gestuurd door een vereniging die is samengesteld uit de winkeliersverenigingen, waaronder Unizo. Zij zullen een privébedrijf mandateren om het project operationeel uit te werken. Betaalt de dader binnen de 8 à 10 weken niet, dan wordt het dossier toch doorgespeeld aan Justitie.

Critici 

Critici zeggen dat met dit systeem een winkelier onder andere rechter gaat spelen zonder dat er een beëdigde rechter tussenkomt in de zaak.