Het ministerie van Defensie is volop bezig met de uitvoering van enkele projecten van outsourcing. De bewaking van de kazerne in Heverlee (Leuven) gebeurt straks door een privéfirma. Sodexo mag nu al de catering bij de Koninklijke Militaire School verzorgen.

Het private cateringbedrijf Sodexo staat in voor de bereiding en bedeling van maaltijden in de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel. Dat is het eerste privatiseringsproject dat Defensie realiseert in het kader van het outsourcingbeleid.

Sodexo zal ook instaan voor de organisatie van de cafetaria en het beheer van de automaten. Het bedrijf verzorgt voorts recepties, lunches en vipevenementen. De tarieven van het vaste aanbod blijven nagenoeg hetzelfde voor actieve militairen en burgers bij Defensie.

De 42 personeelsleden van de cateringdiensten bij de KMS kregen een nieuwe functie binnen Defensie. Dat betekent niet dat er geen militaire koks meer nodig zijn. Een operationele militaire capaciteit van catering aan boord van schepen en met het oog op trainingen blijft behouden.

Het uitbesteden van bepaalde cateringdiensten kadert in de strategische visie van Defensie. Om de uitstroom van personeel op te vangen wordt in outsourcing voorzien voor bepaalde taken die geen specifieke militaire expertise of ervaring vereisen.