De Europese voetbalbond Uefa heeft een deadline gesteld voor de bouw van het omstreden Eurostadion op parking C van de Heizel in Grimbergen. Tegen 20 november wordt een planning verwacht voor de constructie van het voetbalcomplex. Anders wijkt Uefa voor het EK 2020 uit naar een locatie in een van de twaalf andere landen. Bouwheer Ghelamco kan alleen maar wachten op de Vlaamse overheid die de milieu- en bouwvergunning zou moeten afleveren. Al is die kans wel heel klein geworden na alle negatieve adviezen en de commotie van de voorbije maanden.

De Uefa heeft laten verstaan dat ze op 7 december een definitieve beslissing  nemen over de vier wedstrijden van het EK 2020 die in principe in Grimbergen zouden plaatsvinden. Door de opgelopen achterstand met het Eurostadion zijn de Belgische kansen gevoelig geslonken.

Eigenlijk wilde de Uefa deze week al knopen doorhakken over een mogelijke (lees waarschijnlijke) schrapping van Grimbergen als gastgemeente, maar de beslissing van het uitvoerend comité valt dus pas op 7 december. Op de oorspronkelijke planning staan drie groepswedstrijden en een achtste finale.

Alternatieven

Concreet moet de Belgische voetbalbond tegen 20 november informatie aanleveren over het bekomen van de nodige vergunning voor de bouw van het Eurostadion. De Uefa verwacht van Ghelamco tegen dezelfde datum een gedetailleerd, realistisch en uitvoerbaar bouwplan. De projectontwikkelaar diende bij de Vlaamse overheid een unieke vergunning in. Dat is de gloednieuwe samenvoeging van de milieu- en bouwvergunning.

Het dossier van het Eurostadion heeft ondertussen zoveel vertraging opgelopen dat de organisatoren er net langer gerust in zijn. Daarom werd al naar vervanging gezocht. De Uefa spreekt openlijk over een “versnelde procedure voor het vinden van vervanging”. Daarvoor komen Rijsel, Stockholm, Cardiff en Londen in aanmerking. “Het is nu vijf voor twaalf”, zegt Gérard Linard, de kersverse voorzitter van de Belgische Voetbalbond.