De Vlier maakt bruine variant van Klerkenbier

KlerkenbierDe Vlier heeft een bruine variant gemaakt van het eigen Leuvens Klerkenbier. Net als de blonde voorganger bedraagt het alcoholgehalte 7,5 procent. De kleinschalige brouwerij uit Holsbeek ontwikkelde het speciaalbier ten voordele van het digitaliseringsproject van het stadsarchief in Leuven.

In 2014 lanceerden de vrijwilligers van Itinera Nova, het digitaliseringsproject van het Leuvense stadsarchief, het blonde Klerkenbier. Nu voegen ze daar de bruine  variant aan toe. De verkoop van het Klerkenbier is een van de manieren om fondsen te werven voor het project.

Het etiketbier is een creatie van de kleinschalige kwaliteitsbrouwerij De Vlier in Holsbeek. Brouwer Marc Andries (foto) werd bereid gevonden om er zijn kennis van het ambachtelijke brouwproces op los te laten. Andries (47) is afgestudeerd als ingenieur in de scheikundige en landbouwindustrieën maar volgde zijn hart en dat klopte voor het brouwen.

In maart 2008 startte hij met zijn eigen brouwerij. De commercialisering in cafés, streekwinkels en drankhandels volgde al in september van dat jaar. Na een tussenstop in Kessel-Lo vond Andries aan de Leuvensebaan in Holsbeek een geschikte woning om zijn brouwactiviteiten uit te bouwen. “De kelder werd omgevormd tot brouwerij met proeflokaal. In de tuin werd een opslagruimte gebouwd”, zegt Andries. “In Holsbeek vergrootte het assortiment tot zeven bieren, waarvan drie seizoensbieren. Om de productie aan te kunnen hebben we twee gistingstanks van duizend liter aangeschaft.”

Het nieuwe Klerkenbier werd vrijdag voorgesteld in Holsbeek. Op zaterdag 28 mei wordt het nieuwe Klerkenbier voorgesteld aan het grote publiek in de Leuvense bibliotheek Tweebronnen. Het bier is te koop voor 7 euro per fles van 75 centiliter.