persgroepkobbegemDe kans dat De Persgroep Vlaams-Brabant ruilt voor Antwerpen wordt alsmaar groter. De mediagroep uit Kobbegem (Asse) dient nu ook daadwerkelijk een dossier in om mee te dingen naar een bouwgrond op het Kievitplein in Antwerpen-stad. De verhuizing hangt af van de afloop van die dossieraanvraag. In de agenda staat het jaar 2019 omcirkeld.

Het was al bekend dat De Persgroep een verhuizing overweegt naar een nieuwbouw bij het Centraal Station in Antwerpen. Naar het personeel werd woensdagavond intern gecommuniceerd dat de uitgever een dossier indient voor een bouwgrond op het Kievitplein. “Afhankelijk van de reactie op die aanvraag verhuizen we mogelijk naar Antwerpen”, zegt Koen Verwee, ceo van de mediagroep.

De mogelijke verhuizing heeft alleen betrekking op de Persgroep Publishing. Het gaat om de redacties van De Morgen, Het Laatste Nieuws, de weekbladen en magazines. Recentelijk werden nieuwe titels als Humo en Story binnengehaald. Daardoor heeft de groep nood aan meer kantooroppervlakte. Officieel gaat de keuze tussen een aanzienlijke uitbreiding in Kobbegem of een verhuizing naar Antwerpen. Maar volgende week starten al wel infosessies voor het personeel over de gevolgen van een vertrek naar de Scheldestad.

De Persgroep wil hubs behouden in de huidige vestigingen in Kobbegem en Lokeren. Over de timing van een transfer naar Antwerpen spreekt Verwee zich nog niet uit. “We gaan uit van een periode van drie jaar.”

De bouwgrond aan het Kievitplein kost 5.350.000 euro. De stad Antwerpen verkoopt de gronden via AG Vespa, het Autonoom Gemeentebedrijf voor Vastgoedbeheer en Stadsprojecten Antwerpen. AG Vespa kiest met een jury het winnende project op basis van architectuur, stedenbouwkundige inpassing, programma en levendigheid.

De dossiers moeten binnen zijn voor 28 oktober. Het aantal kandidaten is nog onbekend. De winnaar moet gedurende tien jaar een tewerkstelling van 750 mensen garanderen.