De Hoorn in Leuven breidt zich uit. De locatie aan de Vaartkom plant vanaf 2020 een verdubbeling van de huidige oppervlakte. In de gebouwen van de oude brouwerij van Stella Artois worden een internationale residentie voor expats, vergaderzalen en kantoorruimtes ondergebracht. De verbouwingen zullen twee jaar in beslag nemen.

Na jarenlange leegstand besloten zeven Leuvense ondernemers in 2012 om van de voormalige brouwerij een creatieve hub te maken. Vandaag huisvest hetv pand horecazaak Grand Café, evenementenruimtes en kantoren van creatieve bedrijven.

De Hoorn noemt zichzelf wat graag “het kloppend hart van de creatieve economie aan de Leuvense Vaartkom”. “Het is tijd voor een volgende stap”, zegt bestuurder Pieter Goiris. “Voorbeelden zoals Second Home in Londen en Neuehouse in Los Angeles en de internationale Leuvense hebben ons gemotiveerd om uit te breiden. We willen inspelen op de internationale trends van flexibel werken en wonen en het bouwen van community’s.”

Formules

De drie bovenste verdiepingen van de nieuwbouw vormen straks een residentie waar ondernemers, expats, wetenschappers en kunstenaars kunnen verblijven. “Het wordt een plaats waar gasten meer kunnen dan alleen maar wonen. Ze kunnen er ook van onze werk- en vergaderruimtes genieten.”

De Hoorn introduceert een ledenmodel met op maat gemaakte formules. Expats, freelancers en bedrijven krijgen aangepaste werkplaatsen. “Het klassieke huurcontract wordt ingeruild voor een geïntegreerd model waar leden kunnen genieten van het gebouw, diensten en activiteiten.”

Het bureau 360 Architecten werd aangesteld om de nieuwbouw te realiseren. De architecten kozen voor een voortzetting van de huidige ruwe, industriële stijl en integreren de nieuwbouw met het oude pand. Samen met aannemer Van Roey worden de bouwactiviteiten gerealiseerd. De werken starten maandag. Eind 2019 gaan de nieuwe deuren open.