Freelancers, zelfstandige ondernemers, kenniswerkers en kunstenaars kunnen dit najaar terecht in De Broeikas in Neervelp (Boutersem). Met deze nieuwe coworking- en co-using-ruimte willen een groep cohousers naar eigen zeggen een actieve bijdrage leveren aan een meer duurzame samenleving.

De Broeikas is een idee van de bewoners van De Kaasdroger, een cohousingproject met vier gezinnen. Op hun terrein in Neervelp bij Boutersem wordt een oude schuur momenteel verbouwd op een bio-ecologisch verantwoorde manier. Zo worden enkel natuurlijke materialen gebruikt zoals kalkhennep, stro, papiervlokken en leem. In de afgewerkte ruimte willen de organisatoren verstillende coworkingruimtes creëren waar creativiteit, duurzaamheid en zelfontplooiing centraal staan.  “Enerzijds willen we met dit project een gezonde voedingsbodem creëren voor duurzame innovatieve projecten”, vertelt Anje Claeys, onderneemster, kunstenares en een van de bezielers van De Broeikas. “Anderzijds trachten we een actieve bijdrage te leveren aan een meer duurzame samenleving, waar ruimte is om te experimenteren vanuit kunst, cultuur en wetenschap. Onze slogan is dan ook niet voor niets ‘Labo voor een andere wereld’.”

Najaar

Vanaf oktober opent De Broeikas elke dinsdag, woensdag en donderdag de deuren voor freelancers, zelfstandige ondernemers, kenniswerkers en kunstenaars. Hoewel het gebouw niet lijkt op een klassieke kantoorruimte, is alles wat een ondernemer of kunstenaar nodig heeft volgens de initiatiefnemers aanwezig: een atelierruimte, een werk-, kantoor- en vergaderruimte en een fietsenparking. Buiten de dagen van coworking is de ruimte te huur voor vergaderingen, netwerkmomenten en workshops.

Coöperatieve vennootschap

De Broeikas is een coöperatieve vennootschap met intussen 184 vennoten. Ook wie graag wil gebruikmaken van de coworking, dient zich als vennoot aan te sluiten. Op de foto: v.l.n.r.: Laurenz Kuijpers, Johan Aerts, Peter Plusquin, Anje Claeys en Franky De Cooman.