De Blauwe Kater sluit medio december na decennia de deuren in de Naamsestraat in Leuven. In de jaren zeventig en tachtig was het jazz- en bluescafé annex fuifzaal niet weg te denken uit het Leuvense uitgangsleven. De populariteit reikte veel verder dan studentenmiddens. In het voorjaar van 2018 begint De Blauwe Kater aan een tweede leven op de Vismarkt, in het nu nog verloederde pand van het ter ziele gegane café Villa Ernesto.

De uitbaters van De Blauwe Kater gingen in de zomer in op een bod voor hun café en legendarische fuifzaal in de Naamsestraat. Voorzichtig gingen ze op zoek naar een alternatief pand in Leuven.

Op de Vismarkt staat het gebouw waar café Villa Ernesto ooit heel even hoogdagen beleefde al jaren te verkommeren. Dat begon met een brand met meer dan een reukje aan. In de aanloop had de zaak veel krediet verloren door aanzwellende geruchten over drugshandel.

Het nieuwe café moet dezelfde bejubelde sfeer krijgen als De Blauwe Kater van weleer. De nieuwe kroeg wordt een stuk groter dan het huidige oergezellige staminee met de vele bieren op de kaart. Jazz- en bluesoptredens op geregelde tijdstippen blijven op het menu staan.

De Blauwe Kater sluit met een waardig afscheidsfeest medio december. Inmiddels wordt fors geïnvesteerd in het pand aan de Vismarkt. Daar wordt de (her)opening verwacht tegen midden maart van volgend jaar.