Dats 24 breidt tankstation uit met aardgas

DATSDats 24 mag zijn tankstation langs de Aarschotsesteenweg in Rotselaar uitbreiden met aardgas. Het bedrijf uit Halle kreeg van het provinciebestuur van Vlaams-Brabant een milieuvergunning voor de herinrichting. Momenteel biedt Dats 24 in Rotselaar alleen benzine en diesel aan. Nu komen daar voorzieningen bij voor het verdelen van aardgas onder druk (CNG).

Dats staat voor discount automatic tanking service. De installatie voor CNG (compressed natural gas) comprimeert aardgas uit het aanwezige aardgasnet en slaat het op in een buffer. Vanuit die buffer worden de voertuigen bevoorraad. Normaal zijn er daardoor geen extra leveringen door tankwagens. De installatie is van het type fast fill: voertuigen kunnen zich op een snelle manier bevoorraden.

“Voertuigen op aardgas stoten minder vervuilende stoffen uit dan wagens die op benzine of diesel rijden”, stelt Tie Roefs (Groen), gedeputeerde van Milieu en Duurzaamheid. “Door het hoge methaangehalte heeft aardgas bovendien een beter rendement als motorbrandstof en ontstaat bij verbranding minder koolstofdioxide in verhouding tot conventionele brandstoffen. Dat is beter voor het milieu en weer een extra stapje richting klimaatneutraal Vlaams-Brabant.”

De omgeving hoeft niet te niet vrezen voor gevaar of lawaai. De installatie is met verschillende detectoren uitgerust om lekken te stoppen en te melden. De compressor wordt opgesteld in een akoestisch geïsoleerd gebouw op een betonplaat. Op die manier worden de geluidsemissie en de trillingen beperkt. De transformator wordt opgesteld in een hoogspanningscabine zodat er buiten geen geluid waarneembaar is.